De opkomst van drill rap: oorzaak of gevolg
van het criminele jeugdcircuit?


  Wat is drill rap?


  Het rapt lekker weg, de beat is goed, de teksten niet altijd even verstaanbaar, maar de beelden spreken voor zich. Zoek een willekeurige video op YouTube over drillrap en je ziet rappers duistere en gewelddadige teksten rappen, wapens achter in hun jeans stoppen en openlijk met grote machetes zwaaien tegen een vaak duistere en naargeestige achtergrond. De muziekrage is afgelopen jaar overgewaaid uit Chicago en Londen en vindt, vooral onder jongeren, snel z’n weg in Nederland. Drillrap is een populaire muziekvorm, maar wordt door sommigen ook gebruikt om vetes online op te hitsen en bedreigingen te uiten. En door het beeld wat drillrap neerzet, kunnen jongeren opmaken dat het normaal is om met wapens rond te lopen.


  In drill (zowel tekst als beeld) worden geweld en agressie verheerlijkt. Beelden die wijdverspreid rondgaan op sociale media waarin jonge mensen (vaak onherkenbaar door bivakmutsen of maskers) rondzwaaien met messen en wapens. En teksten rappen waarin ze de rivaal bespotten, uitdagen of zelfs pratenover shanken (neersteken). Hoewel ze in eerste instantie misschien niet van plan zijn om de messen/wapens te gebruiken, is het effect van zo’n video toch gevaarlijk. Als het namelijk tot een offline confrontatie komt, worden ze uitgedaagd zich te bewijzen: ‘Je had toch een mes, laat zien dan’. Of: ‘Je zei toch dat je die en die persoon ging neersteken, doe dan’. Dit opjutten en deze bewijsdrang zorgt voor meer gevechten, waarin ook steeds vaker wordt gestoken. En dan wordt voor een kleine groep jongeren demuziek de realiteit. Best heftig toch?


  Dat het hoog kan oplopen blijkt uit de dood van een jongen uit Zuidoost, een incident dat slechts 17 seconden heeft geduurd en gefilmd is op een bewakingscamera. Jay-Ronne behoorde tot een drillrap-groep uit Amsterdam Zuidoost. Het kwam tot een steekpartij nadat een ruzie op social media uit de hand liep tussen twee rivaliserende groepen in de Amsterdamse drillrap-scene. Een ruzie die via online filmpjes en op social media zo hoog opliep dat er 11.000 euro werd beloofd voor degene die Jay-Ronne zou wreken. Jay-Ronne overleed uiteindelijk aan een wond in zijn hals aangebracht door een kapmes, maar was ook zelf bewapend met een machete.


  Alles leuk en aardig, dit klinkt wellicht als een enorme ver-van-je-bed show. Maar stel nou dat jij wordt gevraagd om video's met drillrap op te nemen, te editen, te regisseren, in te acteren, te stylen, te promoten. Wat is dan jouw rol in het geheel?


  Interactieve video


  Description for image


  Politie Zuidoost


  De Amsterdamse politie wil criminele rappers hun podium afnemen, zowel fysiek als online. Zij zijn beroerde voorbeelden voor kinderen in wijken zoals Amsterdam-Zuidoost. “In Zuidoost, met veel armoede en laaggeletterdheid, hebben veel kinderen nauwelijks perspectief op goede scholing of een baan, maar ze zien wél die jongens op straat die heel veel geld en dure spullen hebben. Zodra die jongens opgesloten zitten of dood zijn, probeert de volgende generatie in het gat te springen. ”Plaatsvervangend chef Jonne Janssen van de Amsterdamse recherche: “Die criminelen die vanuit het niets binnen een halfjaar belangrijke posities innemen, baren ons grote zorgen. Zij verheerlijken het grote geld en worden op handen gedragen, terwijl we de jeugd juist een heel ander toekomstbeeld willen bieden.”

  De politie Amsterdam Zuidoost maakt zich zorgen over de populariteit van drill onder jongeren. Ze zien een relatie tussen drill en geweld waarbij rivaliserende groepen (vaak specifieke wijken in een stad) de confrontatie opzoeken. Daarom proberen ze te achterhalen of er strafbare feiten naar voren komen in clips en of ze kunnen achterhalenwie in de clip zitten, zodat ze hen kunnen vervolgen.  Wist je dat..


  De politie is pas een jaar begonnen met het onderzoeken van drillrap. De verantwoordelijkheid van de politie is dat ze drillrap niet willen stoppen, maar het geweld ervan wel willen stoppen. De middelen die de politie gebruiken om inzicht te geven wat drillrap is en doet is door middel van ‘visuele’ dingen te doen/laten zien.

  De gemiddelde leeftijd van drilrappers is 16 t/m 23 jaar.

  Neppe wapens zijn ook strafbaar.

  De politie denkt dat MA ‘Audiovisuele’ studenten de regie/ het camerawerk doen, want wat ze filmen voor de drillrap clips moet je wel kennis en ervaring voor hebben.

  Politie achterhalen de jongens en arresteren/houden hun aan. Door de foutjes die de rappers maken kan de politie hun achterhalen…

  Er vallen regelmatig slachtoffers.

  Excessief geweld = afpersing, steekpartij, schietpartij, wapens etc.


  Behind the scenes


  Made By Ma is een talentenprogramma voor gemotiveerde Ma-studenten. Het Mediacollege Amsterdam heeft (natuurlijk) de leukste studenten van Amsterdam, en die geven we bij Made by Ma de kans om:


  - Belangrijke skills te ontwikkelen: zoals netwerken, creatief denken en samenwerken;

  - Kennis te maken met organisaties en bedrijven door oplossingen te bedenken voor belangrijke maatschappelijke vraagstukken.


  Deze vaardigheden leer je niet uit een boek, maar door te doen! Wij gingen namelijk voor een bedrijf aan de slag met een vraagstuk (een challenge).


  GitHub


  Contact


  Noa: Team begeleider / Project medewerker bij Diversion


  Thijmen: Ruimtelijk vormgever / Team begeleider


  Danielle: Game artist / Team begeleider


  Andrea: Audiovisueel


  Guus: Audiovisueel


  Noor: Ruimtelijk vormgever


  Robin: Audiovisueel


  Jamie: Software developer


  Thirza: Mediamanager


  Mees: Mediavormgever